Gå til innhold

Krydder

Selv den enkleste fattigkosten kan smake himmelsk bare man har krydder.

Jeg aner virkelig ikke hvor mye krydder jeg har på kjøkkenet, men det er mye og jeg kan lage alle verdens retter med det utgangspunktet. Jeg legger ved her et vanlig utvalg av krydder som er populære:

Anis

Anisens frø benyttes som krydder i brød og søtt bakverk, og i sterke alkoholholdige drikker som for eksempel arak, anisette, absint, ouzo og pernod. Benyttes også Til Bouillabaise, carrysaus, stuinger, fruktsalat, brød, småkaker, kjeks og te.
Planten kan også spises som en grønnsak. Stilken kan minne om selleri.

Basilikum

Basilikum er en urt som passer til mange forskjellige retter. Basilikum er meget ømfintlig for kulde og tåler ikke temperaturer i underkant av 10 grader. Basilikum brukes både tørket og fersk..
Kan gjerne benyttes til fisk- og tomatsuppe, eggerøre, omelett, stek, kokt fisk, tomat- og agurksalat, pasta, pizza, fjærkre, lammestek og kjøttkaker.

CayennepepperCayennepepper

Cayennepepper er et veldig sterkt krydderpulver. Det kalles også guineapepper, og er en variant av chilipepper. Noen varianter som går under navnet guineapepper lages av planter i ingefærfamilien.

Brukes med fordel til fisk, gulasj, supper, sauser, stekt fisk, fjærkre, svinekjøtt, oksekjøtt, risotto, omelett og bakverk med ost.

ChiliChili

På grunn av den sterke smaken og fordi planten brukes som krydder, omtales chili ofte som chilipepper. Chili er imidlertid ikke en peppervariant. Botanisk hører planten til en helt annen familie enn pepper. De modne fruktene er røde. De små fruktene er som regel de sterkeste typene. Frøende er strerkere enn fruktkjøttet og det kan være lurt å fjerene disse før en er kjent med virkningen.
Benyttes med fordel til middagsretter, kjøttdeig, gulasj, kjøttsauser, fjærkre, biffer

Curry

Curry er ikke et krydder, men en blanding av forskjellige krydder. Blandingen kan bestå av alt fra 8 – 20 forskjellige krydder. Det fins mange forskjellig utgaver av curry avhengig av hvorfra i India de opprinnelig kommer. De vanligste ingrediensene er: koriander, ingefær, kanel, nellik, muskat, spisskummen, pepper og gurkemeie (som gir den gule fine fargen). Som regel freses curry i fett for å forsterke aromaen.

Dill

Dill vokser vilt i Norge. Smak av anis og sitron. Frøene lukter svakt av karve. Kan med fordel brukes i supper, kryddersmør lammegryter og til grillet og kokt fisk. Brukes også til gravlaks og til skaldyr og poteter.
Bladene brukes til rødbete, squash og agurk, egg, fisk og skalldyr, ris og poteter. Frøene passer til kål, løk, poteter. Blad og frø brukes også i pikkels og i indisk matlagning brukes blad og i frø i masalaer og karri.

Einebær

Einer tilhører slekten Juniperus i sypressfamilien. Einer kalles også enebær, brake eller brisk.
Planten kan enten ha form som en busk eller et tre. På fjellet kan den ha en krypende form.
Brukes med fordel i viltretter, silderetter, fete retter etc.

EstragonEstragon

Flerårig urt som stammer fra Søreuropa. Vokser vilt i Norge. Selges fersk i potter eller tørket. Har en svak smak av anis.
Brukes med fordel i tomatretter, supper, ris og sauser eller til fisk, skalldyr, fjærkre blant annet. Ikke minst i bearnés-, hollandaise-, ravigote- og tartarsaus.

Fennikel

Deler som brukes er unge blader, blomstene, stengler og frø. Ferske blader holder i to-tre dager i en plastpose i kjøleskapet. Fennikelfrø smaker av lakris og litt mildere i smaken enn dillfrø.
Fennikelfrø passer til rødbete, kål, agurk, fisk og skalldyr, purre, tomater , bønner svin, ris og poteter. I tørket tilstand brukes den i brød og i fiskeretter. Den er også mye brukt i brennevin og likører.

Gressløk

Kan kjøpes tørket, men fersk er best. Både bladene og blomstene brukes. Både blad og blomster har en tydelig løksmak.
Brukes i fines herbes, eggeretter, til supper, salater, fisk og skaldyr, poteter og kokte grønnsaker.

Gurkemeie

Latinsk navn: Curcuma longa.
Gurkemeie er en oransjefarget rot og er opprinnelig fra de tropiske delene av Asia. Den tørkede roten inneholder et fargeemne ‘curcumin’. Brukes først og fremst som tilsetning for å gi farge til ris, supper og stuinger.

HvitløkHvitløk

Elsket av de fleste og hatet av noen få. Selges fersk, eller tørket, men kan også fåes som pulver. På helt ferske løker kan det grønne brukes som kinesisk gressløk.
Hvitløk er en selvfølge i aioli, skordalia, rouille, pesto, tzatziki og flere andre sauser og diper. Ellers passer hvitløk til nesten alt og kan kombineres med de fleste andre urter.

Ingefær

Latinsk navn: Zingiber officinale.
Ingefær er den tørkede rotknollen fra en flerårig plante. Den stammer opprinnelig fra Sør-øst Asia. Rotkjøttet er gult og saftig med en karakteristisk smak. Den er en av de vanligste ingrediensene i det indiske kjøkken og ellers i Asia og i deler av Afrika. Tørket og malt ingefær er mildere i smak enn den ferske og brukes mye i søte desserter.
Ingefær brukes også i produksjon av ingerfærøl.

Kajennepepper

Fruktene blir mellom 2-14 cm lange og skallet er tynt og læraktig. De største fruktene tørkes og males til et fint pulver. De minste fruktene er skarpere i smaken og de tørkes og males til kajennepepper. ‘Sataanspepper’ heter enkelte varianter i tropiske land.

KanelKanel

Kanel utvinnes av barken på kaneltreet som vokser i Kina og India. Selges som kanelstenger eller malt. Kanel smaker søtt og har en pepperlignende ettersmak.
Brukes også mye i Thai-kjøkkenet.
På Styvi ble den ofte brukt til melkeprodukter, bakverk, fruktsuppe, syltetøy, risgrøt, epledesserter og småkaker.

Kardemomme

Kardemomme kommer fra det sørlige India og er i familie med ingefær. Kardemomme er små ovale og lysegrønne frøkapsler. Skrelles og støtes i en morter før bruk. Smaker ikke som malt kardemomme. Oppbevares tørt i et tett glass eller boks.
Den brukes mye i det Indiske kjøkke, hvor den er en av de viktigste ingrediensene i mange krydderblandinger.
På Styvi ble den oftest brukt til fruktsalat, fisk, viltposteier, kalv, lam, kjøttdeig, kompott.

KorianderKoriander

Frisk koriander og korianderfrø har forskjellig smak og anvendelses områder. Korianderfrø brukes blant annet i brød og til smaksetting av likør. Den brukes også ved framstilling av parfyme. Frisk koriander brukes i salater og mat fra Asia og Middelhavsområdet.

Laurbærblad

Laubærtreet finnes i Middelhavområdet. Både friske og tørkede blader kan brukes. De ferske bladene er litt bitre enn de tørkede. De tørkede bladene brukes i mange gryteretter, supper, buljonger, sild, krydderkaker, sauser og marinader, som fyll i fisk sammen med sitron og fennikel.
Passer også i gryteretter av lam, storfe og i noen kyllingretter og som smakstilsetter til ris, linser og tomatretter.

Nellik

Nelliktreet kan bli godt over 10 meter høyt. Nellik brukes enten hele for ekesmpel i sylte eller malt i bakverk, pølser og til supper, sauser, rødbeter, rødkål, kokt fisk, sildelake, skinke.
Brukes og mye i Thai-kjøkken.

Oregano

Oregano kommer fra middelhavsområdet og urten ble tidligere brukt mye som medisinplante. I dag brukes den i mest i mat. Oregano brukes til pizza og poteter, i tomatretter og til lam. Den brukes også i en mengde kjøtt og farserettter. Ofte brukes oregano og basilikum sammen.

PaprikaPaprika

Paprika er en stor variant av chilipepper og er vanlig i matlaging. Paprika er egentlig en frukt.

Paprikapulveret gir både smak og farget til maten. Passer godt til supper, eggretter og gryteretter, gulasj, pølser, ris, potet- og tomatsalat og fisk.

Persille

Passer til supper, sauser, dressing, kokt og stekt fisk, omelett, kylling, svin, okse, kalv, lam, potet- og grønnsaksretter

Rosmarin

Rosmarinplanten er en liten busk. Den er en aromatisk urt, og dyrkes for smakens skyld. Tidligere ble den mye brukt som medisinplante. Den har en kraftig smak og brukes både frisk og tørket. Passer til lam, kylling, tomat- og soppsupper, sauser, dressing, egge retter og stekte poteter

Salt

Kjemisk forbindelse med navn natruiumklorid. Det er mange forskjellige utgaver av salt på det norske markedet. På Styvi brukte vi kun ekte havsalt – det anbefaler vi også til deg.

SalvieSalvie

Salvie var tidligere mye brukt som legemiddel mot flere sykdommer. Krydderurten brukes til retter av kalv, lam, gris, kylling og fisk, supper, eggeretter, sauser, pastaretter, salatdressing Brukes også som te.

Selleri

Selleri selges fersk og som tørkede frø. Smaken på den ferske sellerien minne litt om persille og er litt bitter.
Selleri brukes ofte som persille. I Hellas brukes den i enkelte fiskeretter og kjøttgryter. Bladene fra stilkselleri og sellerirot kan også brukes. Sellerifrø brukes mye i supper. Eller passer seleri til kylling, fisk, potetretter, ris og kålretter.

Sitrongress

Latinsk navn: Cymbopogon citratus.
Sitrongress brukes liksom sitronblad mye i det Thailanske kjøkken. Sitrongress brukes også i retter fra andre asiatiske land.
Selges i asiatiske forretninger som importerer grønnsaker fra Østen. I Oslo er det flere blant annet en i Torgata.

SitronmelisseSitronmelisse

Kalles også hjertens fryd. Urten har blitt brukt i folkemedisinen som middel mot trøtthet og for blodsenking. Sitronmelisse bruke blant annet til kylling og fisk, i desserter med frukt og i likør. Ferske blad kan tørkes og brukes som te.

Pepper sort

Sort pepper er de umodne frukter. Brukes både hele og malte.

Persille

Persille brukes overalt og er uunværlig for mange kokker. I Norge ble den uunværlig for mange etter stadige titter på fjernsysnskjøkkenet. Persille fås både i fersk og tørret. I fersk tilstand inngår den i flere krydder- og urteblandinger. Som foreksempel fines herbes, bouguets garnis, tabbouleh, salsa verde og gremolata
Persille passer blant annet til fisk, egg, ris, tomater, egg og grønnsaker. Brukes også som pynt. Persille tilsettes først mot slutten tillagningen av varme retter. Bladpersille passer best til matlaging.

TimianTimian

Vanlig timian er et meget utbredt kjøkkenkrydder.
Timianbusken kan bli opptil to meter høy. Passer utmerket til fiske- og grønnsakssupper, omelett, sauser, salatdressing, fiskeretter, kreps, fjærkre, vilt, svin, lam og oksekjøtt.

Vanilje

Latinsk navn: Vanilla panifolia.
Vanilje brukes mye i desserter, is og bakverk

No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: